ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОГРАМНО-КОНФІГУРОВАНОЇ МЕРЕЖІ 5G НА ОСНОВІ ТЕХНОЛОГІЙ CLOUD-RAN ТА SDR - Максимюк, Тарас; Шубин, Богдан; Andrushchak Володимир; Halyna Галина; Думич, Степан; Михайло, Климаш (Вісник Університету «Україна» Серія Інформатика, обчислювальна техніка та кібернетика, 2021)
Стаття присвячена практичним аспектам реалізації програмноконфігурованої мережі мобільного зв’язку на основі архітектури Cloud-RAN та універсальних радіоінтерфейсів на основі National Instruments USRP 2900. Запропоновано багаторівневу архітектуру, яка складається з площини радіодоступу, площини ядра, площини управління, площини штучного інтелекту, а також системи моніторингу, яка збирає дані про функціонування мережі. Розроблена система дає можливість розгортати декілька логічних сегментів поверх однієї фізичної інфраструктури шляхом віртуалізації радіочастотних ресурсів. Для цього запропоновано новий метод інтелектуального управління радіочастотними ресурсами, який використовує глибокі рекурентні нейронні мережі для прогнозування інтенсивності трафіку, що дає змогу підвищити ефективність використання ресурсів. Експериментальні результати моделювання показують, що при логічному розділенні мережі на окремі слайси, запропонований метод підвищує фізичну пропускну здатність базових станцій у 2 рази, при забезпеченні належної якості обслуговування для усіх кінцевих користувачів.