ВЛИЯНИЕ МАГНИТНОГО ПОЛЯ НА РОСТ И ВЫЖИВАЕМОСТЬ ШТАММА СТРЕПТОМИЦЕТОВ STREPTOMYCES CANOSUS CNMNAC-02 - Бурцева, С. А.; Бырса, М. Н.; Шибаева, И. И.; Шибаев, А. Ю; Сидоренко, А. С. (Вісник Університету «Україна» Серія Інформатика, обчислювальна техніка та кібернетика, 2021)
Робота присвячена дослідженню впливу низькочастотного магнітного поля малої інтенсивності на мікроорганізми. Ми виходили з того основного факту, що магнітне поле Землі (природний електромагнітний фон) є найважливішим екологічним фактором, що впливає на всі процеси життєдіяльності живих організмів. Важливо усвідомлювати, що в сучасному світі значно посилився негативний антропогенний вплив на природний електромагнітний фон за рахунок стрімко зростаючої кількості джерел техногенних полів. Актуальність досліджень обумовлена ​​великим науковим і практичним інтересом до питань виживання і зростання колоній мікроорганізмів в умовах впливу магнітного поля. Своєю метою ми поставили вивчення дії, зокрема, низькочастотного магнітного поля малої інтенсивності. Нашим завданням було з’ясувати, як змінюються ключові характеристики культури мікроорганізмів (зростання і виживання) під вплив різних значень поля. Ми використовували прилад «Біостімул 1», розроблений нами в ІЕІНТ, який дає можливість впливати на біологічний матеріал низькочастотних магнітним полем малої інтенсивності в заданих значеннях. Досліджувався мікробіологічний матеріал-Streptomyce canosus CNMN- Ac-02 у вигляді водної суспензії; розтертої на поверхні агару водної суспензії і в Ліофільні вигляді. Експозиція: 10, 15 і 20 хвилин. В результаті встановлено, що при обробці водної суспензії Streptomyce canosus CNMN- Ac-02 магнітним полем протягом 10-ти і 15-ти хвилин спостерігається поява колоній 2-х типів з різним за кольором і розмірам міцелієм. При експозиції 20 хв. виникають колонії 4-х типів з особливістю деяких колоній виділяти в середу пігмент.