СИНТЕЗ ШИРОКОСМУГОВОЇ ТЕЛЕКОМУНКАЦЙНОЇ СИСТЕМИ З ПІДВИЩЕНОЮ КОНФІДЕНЦІЙНІСТЮ ПЕРЕДАЧІ ІНФОРМАЦІЇ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ ПСЕВДОВИПАДКОВИХ ПОСЛІДОВНОСТЕЙ НА ОСНОВІ ХАОСУ - Кушнір, Микола; Бокла, Наталія; Шестопал, Євген (Вісник Університету «Україна» Серія Інформатика, обчислювальна техніка та кібернетика, 2021)
В даний час особлива увага приділяється створенню широкосмугових телекомунікаційних систем з шумоподібним сигналом.Такі системи мають безперечні переваги в завадозахищеності, в конфіденційності передачі інформації, електромагнітній сумісності з сусідніми електронними пристроями. Формування широкосмугового сигналу в більшості випадків здійснюється методом прямого розширення спектру шляхом маніпуляції сигналу несучої частоти імпульсною псевдовипадковою послідовністю (ПВП) –mпослідовністю,послідовністю Голда, Касамі, Уолша. Такі послідовності як загальновідомі зловмисник може підібрати в приймачі і вони не можуть вважатись надійним захистом інформації. Використання явища динамічного хаосу забезпечує можливість пошуку нового класу ПВП, структуру яких практично неможливо відтворити, тому їх використання забезпечує підвищену конфіденційність передачі інформації. Генератори ПВП побудовані на основі одновимірних хаотичних відображеньлогістичного, квадратичного та кубічного, що являють собою хаотичні системи. При створенні ПВП на основі хаосу викристовуються три секретних ключі шифруваня: наприклад, для логістичного відобрвження це початкове значення, параметр рівняння і початок відліку послідовності. Для підвищення криптозахищеності телекомунікаційних систем запропоновано створення ПВП на основі 2-х хаотичних сигналів (за логістичним та квадратичним відображеннями), що забезпечує збільшення секретних ключів від трьох до шести. В роботі запропонована схема побудови телекомунікаційної системи з високою конфіденційністю передачі інформації завдяки використанню таких ПВП.