БАГАТОПОЗИЦІЙНА ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНА СИСТЕМА ВПЛИВУ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА СУПУТНИКОВІ ШИРОКОСМУГОВІ ЛІНІЇ РАДІОЗВ'ЯЗКУ - Наритник, Т. М.; Сайко, В. Г.; Корсун, В. І.; Сивкова, Н. М.; Семерей, С. І. (Вісник Університету «Україна» Серія Інформатика, обчислювальна техніка та кібернетика, 2021)
Наведено структуру побудови багатопозиційної системи (БС) впливу електромагнітного випромінювання на супутникові широкосмугові канали радіозв'язку, яка складається з синхронно працюючих просторово-рознесених малопотужних приймально-передавальних пристроїв та яка має повнозв'язну топологію (аналогічно Mech мережам) з децентралізованим варіантом управління БС. В результаті є можливість концентрувати випромінюючу потужність у заданому напрямку. При збільшенні бази передавальної системи, коли її розміри стають порівнянними з дальністю до досліджуваного об'єкта, фронт хвилі вже не є плоским і випромінюючу потужність можна концентрувати не тільки по напрямку, але і по дальності (фокусувати в певній області простору). Поряд з режимом спільної роботи приймально-передавальних пристроїв телекомунікаційної системи супутникового телебачення можуть працювати автономно (незалежно один від одного) і по черзі, відповідно до закону управління, що підвищує гнучкість роботи БС. Крім того, застосування декількох одночасно працюючих випромінювачів дозволяє збільшити зону дії БС. Зменшення рівня потужності сигналів, що випромінюються окремими позиціями, підвищує скритність системи, так як величина результуючої складової електричного поля, що визначається геометричній сумою полів окремих випромінювачів, матиме високе значення в обмеженій області простору, а також електромагнітну сумісність з іншими радіоелектронними засобами, що працюють в одному районі в загальній смузі частот. Наведено методику розрахунку взаємних завад при спільному використанні частот супутникової мережі і багатопозиційної телекомунікаційної системи супутникового телебачення та проведемо практичний експеримент щодо блокування роботи наземної супутникової приймальної станції зовнішніми радіозавадами. Результати експериментальних досліджень показали що потужність випромінювання досліджуваного екземпляру мікрохвильового блокуючого пристрою цілком достатня для блокування роботи наземної супутникової приймальної станції на віддалі до 30 км, при наявності прямої видимості між антенами блокуючого пристрою та супутникової приймальноі станції, а вплив блокуючого пристрою на сусідні транспондери є побічним ефектом, який може мати як позитивний, так і негативний ефект при практичному застосуванні мікрохвильового блокуючого пристрою.