ФЕНОМЕН СКЛАДНИХ СИСТЕМ - СПРАВА ДЛЯ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Іshchenko, A. V.; Rogoza, V. S. (Вісник Університету «Україна» Серія Інформатика, обчислювальна техніка та кібернетика, 2021)
Складні системи є предметом математичних досліджень у ряді фундаментальних та прикладних наукових областей. В даний час складні системи стають предметом міждисциплінарних досліджень та зростаючої уваги дослідників, які шукають більш ефективних рішень «традиційних» завдань, а також розробляють узагальнені теорії та методи, які дають більш чітке уявлення про нові проблеми, що стають головним напрямом наукових досліджень останнім часом. У статті розглядається явище складності систем (як міждисциплінарний напрямок досліджень) у формі ретроспективного історичного аналізу, що сприяє кращому розумінню цього феномену як проблеми математичного та комп'ютерного моделювання.