ФОРМУВАННЯ СИГНАЛІВ ВЕЙВЛЕТ – ПЕРЕТВОРЕННЯ З УРАХУВАННЯМ ПОРОГОВИХ ФУНКЦІЙ В ЗАДАЧІ СТИСНЕННЯ ЦИФРОВОГО ПОТОКУ - Солодка, Валентина; Ошаровська, Олена; Патлаєнко, Микола; Подольська, Анастасія (Вісник Університету «Україна» Серія Інформатика, обчислювальна техніка та кібернетика, 2021)
У роботі була проаналізована проблема поліпшення якості цифрової фільтрації на основі одновимірного ДВП із застосуванням різних варіантів завдання порогової функції і вибору вейвлет-базису для зменшення цифрового потоку. З огляду на значний інтерес до даної проблеми і численні дослідження, пошук шляхів оптимізації придушення перешкод, присутніх в сигналах і зображеннях, продовжує залишатися актуальною і важливою. Для таких завдань, як стиснення зображень, операцій при обробці і синтезі різних сигналів, при аналізі зображень самої різної природи, при зменшенні (стисканні) великих обсягів інформації, та для захисту інформації досить часто використовується вейвлет перетворення, реалізоване на базі дзеркальних фільтрів. Для формування сигналів вейвлет – перетворення з урахуванням порогових функцій в задачі стиснення цифрового потоку необхідно розглянуто стандартний підхід до вирішення завдання очищення сигналу від перешкод і випадкових спотворень, що застосовує вейвлети Добеши і коригування коефіцієнтів розкладання сигналу по базису вейвлет-функцій із застосуванням м’якого і жорсткого варіантів завдання порогового значення. Показано, що використання комплексних базисів забезпечує перевагу як з точки зору помилки порогової фільтрації, так і з точки зору зниження ризику випадкових спотворень при реконструкції корисного сигналу по вейвлеткоефіцієнтами. Відповідні дії були зроблені для тестового сигналу і експериментальних даних. Застосування комплексного вейвлет-перетворення дозволило отримати зменшення помилки і зниження порогового рівня при коригуванні вейвлет-коефіцієнтів, та може бути рекомендовано для проведення аналізу методів комплексного вейвлет-перетворення в якості ефективного інструменту очищення від перешкод сигналів і зображень різної природи для наступних досліджень.