АНАЛІЗ ПІК-ХВИЛЬОВИХ РОЗРЯДІВ ЕЕГ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ВЕЙВЛЕТ-ПЕРЕТВОРЕНЬ - Кіт, Г. В. (Вісник Університету «Україна» Серія Інформатика, обчислювальна техніка та кібернетика, 2021)
Запропоновано метод аналізу електроенцефалограм (ЕЕГ) на грунті вейвлет - перетворень. Аналіз електроенцефалограм (ЕЕГ) широко використовується у клінічній практиці діагностування таких неврологічних захворювань як епілепсія, хвороба Паркінсона тощо. Традиційні підходи до аналізу ЕЕГ, загальноприйняті у клінічній діагностиці захворювань пов'язані із тим, що впродовж визначеного часу після подачі стимулу здійснюється обчислення амплітуд ЕЕГ через часові інтервали, що залежать від частоти квантування сигналу. Тому актуальною є розробка алгоритмів класифікації ЕЕГ-сигналів із застосуванням вейвлет-перетворень. Виконано аналіз пік-хвильових розрядів ЕЕГ, що є показниками наявності чи відсутності абсанс-епілепсії. Виконано декомпозицію ділянок запису ЕЕГ на основні частотні діапазони ЕЕГ. Вейвлет-перетворення у сполученні із штучними нейронними мережами надає можливість реалізувати класифікатор на грунті розподілу енергії складових сигналу ЕЕГ. Визначення активності окремих компонентів сигналів ЕЕГ, а також матеріальність процесів, що мають місце у джерелах цих хвиль, може стати предметом подальших досліджень.